Saara Hanhela

  • Etusivu
  • Saara
  • Yhteys
  • Blogi
  • Videot

Tee tulevaisuusteko, kerro omasta työstäsi

Julkaistu alunperin Suonenjoki-lehdessä 29.5.2019
Kuntakehittäjän kynästä -kolumni

Nuoret käyvät isoja pohdintoja keväisin. Millaisen todistuksen saan kuluneesta kouluvuodesta? Löydänkö kesätöitä? Pääsenkö opiskelemaan hakemaani paikkaan? Eteneekö elämäni toivottuun suuntaan? Mikä se suunta on? Mitä haluan isona tehdä?

Olen kiertänyt toukokuussa SavoGrow -alueen kouluilla kuulemassa nuoria. Nuoret ovat kirjanneet listaa kuntien parhaista puolista ja heikkouksista. Nuoret ovat avanneet mitkä asiat vaikuttavat siihen, että he asuvat tai eivät asu mielellään omassa kotikunnassaan. Olen tehnyt gallupia siitä, miten todennäköistä on, että nuori muuttaa opiskelemaan muualle. Olen kysynyt, mikä saisi heidät palaamaan takaisin opiskelujen jälkeen.

“Jos olisi sellaisia työpaikkoja, jotka kiinnostaisi mua”, on yleinen vastaus. Kun pureudumme syvemmälle, nopeasti selviää, että kovinkaan monella ei ole ajatusta siitä, mikä on se työpaikka, mikä kiinnostaa. On ehkä aavistus siitä, millainen toiminta ja tekeminen vetää puoleensa, mutta ei ymmärrystä siitä, millaisissa työpaikoissa asian pariin voi päästä. Eikä etenkään ajatusta siitä, onko sellaisia työpaikkoja meidän alueella.

On ymmärrettävää, että käsitys on ohut. Työelämä on murroksessa. Nykyään päivitetään osaamista, kouluttaudutaan uudelleen ja vaihdetaan alaa. Työelämään valmistaudutaan niin, että työsuhteita on useita eri työnantajille. Työmarkkinoilla liikkuu yhä erikoisempia työnimikkeitä, kuten agentteja, digimuotoilijoita, kaupunkiviljelijöitä ja etäkokkeja.

Jokainen voi vaikuttaa siihen, miten nuoret näkevät alueemme kiinnostavuuden. Meidän työssäkäyvien tehtävänä on kertoa selväsanaisesti, useissa eri kanavissa siitä, mitä teemme työksemme. Missä tahansa organisaatiossa on keskeistä tuoda esille osaamista, työntekijöitä ja sitä kaikkea kiinnostavaa, mitä työntekijöiden työnkuvaan kuuluu. Sen lisäksi, että tämä on olennainen osa organisaation brändiä ja työnantajakuvan rakentamista, samalla tehdään tärkeää tulevaisuustyötä.

Auta nuoria löytämään paikkansa yhteiskunnassa. Kerro sosiaalisessa mediassa mitä työtä teet, mikä koulutus sinulla on, miksi olet päätynyt työhön ja millaisia taitoja ja kiinnostuksen kohteita työssä tarvitaan. Sinulle, joka työllistät ihmisiä: Kertokaa millainen organisaatio olette ja miksi juuri te olette olemassa, mikä on teidän vahvuus. Ehkä meidän alueen nuorista joku haluaa myöhemmin palata vahvistamaan juuri teidän osaamista.

Saara Hanhela

Viimeisimmät artikkelit

  • Lisää intoa asukasosallisuuteen 7.1.2021
  • Hengitä hyvä ihminen 16.12.2020
  • Ilmastoahdistuksesta ilmastoinnostukseen 18.11.2020
  • Pyöräilyn edistäminen on yhteinen työmme 9.9.2020
  • Mitä kokoaisit omaan Sibeliusboksiisi? 19.8.2020

Blogit

  • 7.1.2021

    Lisää intoa asukasosallisuuteen

    Kuopion lähidemokratia sekä asukasosallisuus ovat olleet tarkastelun alla kaupungin talousarvion laadinnassa. Pitäjäraatien toimintaedellytykset sekä asukastupatoiminnan ja -verkoston muokkaus herättävät tunteita - ja hyvä niin. Asukkaiden hyvinvoinnin näkökulmasta on erityisen tärkeää tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elinympäristöönsä sekä eri alueiden kehittäminen tasapuolisesti.

  • 16.12.2020

    Hengitä hyvä ihminen

    Vuoden lopun kiireet saavat monen haukkomaan henkeään. Useampi meistä varmasti vetää syvään henkeä, kun tämä eriskummallinen, hullu vuosi on pian ohi. Hengitys kulkee mukanamme sanonnoissa, mutta myös joka hetkessä, jonka elämme. Oletko koskaan pysähtynyt tarkkailemaan tunnetko ilman kulkevan hengityselimissä, huomaatko reagoiko hengityksesi kehon kireyksiin ja mitä muutoksia stressitila saa aikaan hengityksessä?

  • 18.11.2020

    Ilmastoahdistuksesta ilmastoinnostukseen

    Otsikon mukaisella ilmauksella eräs Pohjois-Savon ilmastotyön kehittämisessä mukana oleva toimija kuvasi sitä muutosta, mitä meidän mielissämme tulisi tapahtua, jotta voimme toimia ilmastolle ystävällisemmin. Mielestäni ilmaus on erityisen onnistunut. En ole ikinä uskonut siihen, että pelottelulla tai uhkakuvien maalaamisella kehitetään yhteiskuntaa ja aktivoidaan ihmisiä.

Kaikki blogit